El dissabte 14 de juny es va celebrar la tradicional Jornada de Portes Obertes, que enguany commemorava també el 10 aniversari, de l’Horta del Rajolar. Des de la recuperació de la séquia històrica del poble de Betxí per un grup de persones voluntàries, s’ha anat produint un procés de recuperació i rehabilitació de l’horta tradicional a la zona. Mitjançant la custòdia del territori, s’està generant un impuls pel canvi de model alimentari, la dignificació del treball al camp i l’acompanyament de nous perfils professionals que faciliten el relleu. Eixa lluita contra el despoblament, l’abandonament de terres i els efectes del canvi climàtic, converteix el projecte alhora en un pol d’atracció econòmica, referent en agroecologia en la província de Castelló.
Com a recordatòria d’aquesta commemoració, es va col·locar un placa d’homenatge a les persones voluntàries que van obrir la séquia recuperant el seu cant ara fa 10 anys. Aquesta placa, realitzada per l’artista local Susana Calpe, senyalitzarà un àmbit que l’Horta cedeix a la ciutadania per al seu gaudí aprofitament obert i que connecta al seu través l’àmbit urbà amb el riu Sec.

Aprofitant la jornada es va presentar l’Espai Test Agrari, el projecte mitjançant el qual està transformant-se i adaptant-se l’Horta, i pel qual s’ha produït una ampliació de l’espai productiu de la finca. Al nou àmbit es desenvoluparà pròximament un estudi i caracterització de 7 varietats d’hortalisses de la Plana per a la seua comercialització: faves, pésol fi de Vila-real, encisam meravella d’Espadà, bajoca blanca de Vila-real, carabassa de cacauet, carabasseta ‘rastrera’ i tomaca rosada del Millars.
L’Espai en l’actualitat dona suport (físic, legal, integral i de governança) a dues persones que desenvoluparan el seu perfil professional al sector durant els mesos vinents: Juan Carlos Ruíz i Marta Safont.
Juan Carlos Ruíz és un activista, que sense tradició familiar camperola, sempre ha volgut dedicar-se al sector. Ara subministra part del gènere del canal de comercialització de l’Horta amb les caixetes de proximitat i encisams per menjadors escolars de la zona. El seu desig és treballar per l’abastiment, la protecció, cura i reproducció de llavors de varietats tradicionals de llegums.
A Marta Safont la intuïció i el fet de voler viure a l’Horta la duen a convertir-se en llauradora per poder atendre i donar continuïtat a la finca on viu. Vol tractar de reconduir la seua transformació personal i professional cap a l’acompanyament terapèutic de qui ho necessite a través de l’agroecologia i el treball amb les mans. Treballa pel desenvolupament del seu projecte en simultani a l’Horta mentre roman a l’espera de l’evolució de la temporada d’estiu com a reproductora de llavors de varietats tradicionals de tomaca. Diu que potser siguen les aromàtiques i l’aprofitament del seu hivernacle les claus del seu projecte.

La celebració de dissabte va continuar amb un tast degustació de productes de l’Horta cuinats per la mestra cuinera i divulgadora Vanesa Bustos, que oferia a les assistents un gaspatxo de remolatxa, coquetes i truites de verdures de l’Horta. Mentre en paral·lel i durant tota la jornada el Grup de Joves de Betxí oferia per a les més menudes tallers i activitats al carrer Xilxes que dona accés a l’Horta del Rajolar.